Ski VM

Hvor var du da Brå brakk staven?

Under Ski VM i Oslo i 1982 utspant det seg dramatikk under herrenes stafett. Det var såkalt «photo finish» både mellom nr. 1 og 2, og nr. 3 og 4. Oddvar Brå var ankermann på det norske laget, og det ble ekstra mye dramatikk da han brakk staven noen hundre meter før mål. I en ellevill spurt gikk Norge og Russland likt over målstreken, og på den tiden hadde man ikke samme avanserte utstyr for å kåre vinnere.

VM i Oslo i 1982 var et stort arrangement for Oddvar Brå. I tillegg til stafetten, tok han gull på 15 kilometer. Norge tok totalt 7 gull, 4 sølv og 3 bronse under mesterskapet, som ble arrangert på en svært god måte i Holmenkollen. Sovjet var nest beste nasjon med 2 gull og 2 sølv, og nummer 3 var Sverige med 2 gull. Norge var suverent beste nasjon, og en utmerket arrangør av VM på Ski i 1982.

Dramatisk stafett

Dramatikken startet allerede på første etappe, da Norges løper Pål Gunnar Mikkelsplass falt. Men Norge kom tilbake, og på siste etappe lå Oddvar Brå og Aleksandr Zavjalov helt likt noen hundre meter før mål. Da skjedde det – Oddvar Brå brakk staven. Heldigvis fikk han en ny ganske snart, og sterke Oddvar Brå kom tilbake og tok igjen russeren. Det var knallhard kamp inn mot mål, og de to kom helt likt over målstreken.

I 1982 hadde man ikke like gode måter å skille to løpere, som går likt over mål, som man har i dag. Dermed ble førsteplassen delt mellom Russland og Norge etter en av de mest spennende spurtdueller i langrennshistorien. Etter dette har det blitt et utrykk som mange bruker: «hvor var du da Brå brakk staven?» Det Norske laget bestod av Pål Gunnar Mikkelsplass, Ove Aunli, Lars-Erik Eriksen i tillegg til Oddvar Brå.

Hard kamp om tredjeplassen

Publikum i Holmenkollen hadde omtrent ikke fått summet seg etter den knallharde duellen mellom Russland og Norge før dramatikken var et faktum atter en gang. Juha Mieto fra Finland og Frank Schröder fra Øst-Tyskland spurtet ved siden av hverandre inn mot mål, og heller ikke disse to klarte man å skille mellom. Derfor fikk de to landene delt 3. plass. Under sekundet bak disse kom Sverige, og et sekund bak disse igjen kom Vest-Tyskland.

Det er nå 37 år siden dette skjedde, men mange husker fortsatt godt stafetten. Det ikke så mange husker, er en annen helt under denne stafetten. Det var han som raskt oppfattet situasjonen og ga Oddvar Brå en ny stav. Hadde han ikke gjort dette, hadde nok ikke Norge klart gullet. Det var Terje Bogen som var oppmerksom og raskt på pletten med en ny stav til Oddvar Brå, noe som ble helt avgjørende

Dømt for bedrageri

Terje Bogen var en av heltene under stafetten i Holmenkollen i 1982, men hans ettermæle er kanskje ikke så bra. Bogen fikk fengselsstraff i over fire år for blant annet bedrageri og økonomisk utroskap. Han anket saken senere, og til tross for god hjelp fra advokat John Christian Elden tapte han ankesaken. I tillegg til fengselsstraffen ble det inndratt snaut 620 000 kroner fra Bogen. Saken ble kalt Sponsor Service-saken, og den fikk veldig mye oppmerksomhet.

Oddvar Brå, derimot, har et helt annet ettermæle. Han ble verdensmester to ganger og vant verdenscupen sammenlagt to ganger. I tillegg vant han 16 Norgesmesterskap. Oddvar Brå var uten tvil en av de beste langrennsløperne i den perioden han var aktiv, men dessverre bommet han ofte på formen i de store mesterskapene. Heldigvis gjaldt ikke dette under VM i Oslo i 1982. Bakgrunnen for utrykket «hvor var du når Brå brakk staven» oppstod gjennom en spalte i Dagbladet etter VM i 1982.

Vant aldri gull i OL

Oddvar Brå har to OL-sølv på stafett. Hans beste individuelle plassering i et OL-løp er 4. plass. Det oppnådde han under OL i Calgary i 1988. Under samme OL var Brå Norges flaggbærer. Brå vant sitt første norske mesterskap i 1973 på 5 mil, og avsluttet sin karriere med 5 mil på sin 40 års dag i Holmenkollen i 1991. Det var mange som møtte opp for å hedre Brå under dette løpet, hvor han ble nummer 19.

Terrengløp

Det kanskje ikke så mange husker er at Oddvar Brå også var god i terrengløp. Han vant 20 kilometer Terrengløp under NM i 1984. Han tok også andreplass i Terrengløp i 1991, og har tilsammen 5 tredjeplasser i Terrengløp fra 1973, 1977, 1983, 1985 og 1986. Oddvar Brå fikk også en rekke utmerkelser, som Holmenkollmedaljen og Olavstatuetten i 1975. I 1987 ble han tildelt Egebergs Ærespris. Oddvar Brå ble født i 1951, og er nå 68 år gammel.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *