Pål Benum

Pål Sverre Benum er en 83 år gammel mann, som ble født i Verdal. Verdal ligger i Trøndelag i Midt-Norge. Benum ble født 3. august i 1935 og han konkurrerte i hurtigløp på skøyter da han var i tenårene, han konkurrerte for Verdal IL og gikk senere til Steinkjer IL. Etter dette har han drevet med friidrett og spesialisert seg innenfor langdistanse. Benum sees på som en av Norges største stjerner i langdistanse og deltok i OL for Norge i 1964.

Pål Sverre Benum har tatt totalt ti gullmedaljer, to sølvmedaljer og to bronsemedaljer i Norgesmesterskap i friidrett. Disse medaljene tok han i perioden 1959 til 1964. Som langdistanseløper deltok Benum i de Olympiske Leker i Tokyo sommeren 1964. Han løp 10 000 meter, og kom til slutt på en 19. plass. Etter OL la Pål Benum opp som friidrettsutøver og konsentrerte seg om utdannelse innen medisin, som skulle ta han videre til ortoped og forsker ved St. Olavs Hospital.

Ortopedi

I tillegg til å være atletisk har Pål Benum også studert medisin ved universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo. I 1974 tok han sin doktorgrad i medisin, og noen år senere, i 1982 ble han professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Innenfor medisin har han har spesialisert seg på ortopedi, som er læren om bein og inkluderer skader i bein, sykdommer i bein og behandlingen av disse skader og sykdommer. Den medisinske spesialiteten omhandler også ledd og muskulatur.

Pål Benum var avdelingsoverlege ved Ortopedisk avdeling på St. Olavs Hospital i flere år og var med på å etablere denne avdelingen som en ledende avdeling innen ortopedi. Han har vært ledende i faget sitt og forsket mye på hofteproteser og stabilisering av korsbåndskader med implantat. I 1991 var Pål Benum med på å aktiviteten som grunnla bedriften Scandinavian Customized Prothesis AS som lager spesialtilpassede hofteproteser. Dette har kommet tusentall pasienter til gode.

Langdistanse

Pål Benum er en svært anerkjent langdistanseløper. Langdistanseløp betyr de lengste løpene i baneløp. Distansene som betegner en langdistanseløper er 5 000 meter, 10 000 meter, halvmaraton og maraton. En langdistanseløper må spare kreftene sine og krever mye av utøverens evne til å spare på energiprosesser over lenger tid. Distansen som Pål Benum har løpt flest ganger er 10 000 meter, som er en krevende øvelse som går over 25 runder på banen. Norgesrekorden er i dag på 13.06,39 fra 2004.

I tillegg til fantastiske prestasjoner i flere NM i friidrett har Benum en OL-deltakelse fra 1964 i Tokyo. Den 29-årige Pål Sverre Benum kom på en imponerende 19.plass i 10 000 meter langdistanse, og løp på 30.00,8. Sommer-OL i Tokyo var den første som ble vist på farge-tv, og det var ingen norske utøvere som fikk medaljer i denne olympiaden. Det var fire kvinner og tjue norske menn som deltok, inkludert Pål Benum. Nordmennene deltok i seks forskjellige grener.

Ortopedi og ridder

I 2006 ble Pål Benum utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. Han fikk denne utmerkelsen for sin innsats for medisinsk forskning og for sin nyskaping av operasjonsmetoder. St. Olavs orden er en kongelig orden, stiftet av kong Oscar 1. i 1847. Tildelingen gjøres til mennesker som har gjort en utmerket fortjeneste for fedrelandet og menneskeheten. Riddere av 1.klasse får et ridderkors som bæres på venstre side av brystet. Ordenen er høyt verdsatt og utdeles av kongen.

Pål Benums forskning innen ortopedi har hatt stor betydning for fagfeltet i Norge og i utlandet. Benum har publisert en rekke artikler i forskjellige anerkjente tidsskrifter og han har veiledet doktorgradsstudenter over en rekke år. Benum har også utviklet en ny måte å operere skader i fremre korsbånd, og dette ble lagt stor vekt på i begrunnelsen for tildelingen av St. Olavs ordenen. Pål Benum har også deltatt i arbeidet med nye implantater for lårhalsbrudd og stabiliseringen av disse.

Skøyter

Pål Benum konkurrerte i hurtigløp på skøyter da han var tenåring. Grenen hurtigløp handler om å gå så fort som mulig på skøyter. Denne betegnelsen brukes på løpene der utøverne starter i delte baner og der to og to starter samtidig. I Norge brukes denne betegnelsen på konkurranser på lang rundbane, og lengden er da 400 meter. Benums skøyte-karriere var i sesongen 1949/50 og til 1954/55. Han gikk for Verdal IL og for Steinkjer IL.

Familie

Pål Benum kan se tilbake på en innholdsrik karriere, både på skøytebanen, på friidrettsbanen og som en av grunnleggerne av ortopedisk avdeling på St. Olavs Hospital, samt som forsker og lege. Benum giftet seg i 1961 med fysioterapeut Bjørg Karin Husebø og sammen fikk de tre barn, Kristin, Torill og Trond mellom 1963 og 1968. 83-åringen står som en av de største friidrettsstjernene Norge har med sine tre sterke gullmedaljer og en flott OL-deltakelse

1 Comment found on this post

  Elvira

  I like the helpful information you provide in your articles.

  I’ll bookmark your weblog and test again right here frequently.

  I’m moderately sure I
  will learn a lot of new stuff proper right here!

  Good luck for the next!

  My blog Ricky Brown

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *