Lyst til å prøve terrengløp?

Friidrett består av mange øvelser, blant annet terrengløp. Løpene foregår på vei og i terrenget, gjerne i kupert terreng. Øvelsen var OL-øvelse i 1912 og to OL etter det, men har siden ikke vært med i OL-programmet. Første verdensmesterskap ble arrangert i 1973. Grethe Waitz vant fem ganger og Ingrid Kristiansen har vunnet VM en gang. Terrengløp er ofte en alternativ konkurransesport for langrennsløpere, og flere norske langrennsløpere har gjort det bra i terrengløp.

Verdt å nevne er Oddvar Brå, Anders Aukland og Kristin Størmer Steira. Det arrangeres en rekke kjente mosjonsløp som blant annet Birkebeinerløpet, Skåla 1848 meter rett opp og Ulriken opp. Terrengløp skiller seg fra en del andre friidrettsøvelser ved at det er mer variert underlag. Flere muskelgrupper aktiviseres, og det er ikke samme risiko for slitasjeskader som ved ensidig løping på asfalt og løpebane. Ved at flere muskelgrupper trenes samtidig, forebygges også skader.

Begynne med terrengløp

Som navnet tilsier handler det om å løpe i terrenget. En god terrengløype trenger ikke nødvendigvis å være så lang. Det er viktigere at den inneholder de rette elementene. Det er fornuftig å ha minst en kraftig bakke underveis. Dette er bra for å trene puls og utholdenhet. Lange og jevne bakker kan være veldig bra. Øk gjerne farten opp bakken. Bruk armene aktivt og løft knærne høyt for hvert skritt. Bruk korte skritt når du løper opp en bakke.

Det er ofte svingete, smale skogsveier og stier en ferdes på under terrengløp. Dette er veldig bra for balansen og koordinasjonen. Stadige svinger gir deg variert og god trening. Det er viktig å løfte blikket og følge godt med på hvordan ruten er. Når du løper i terrenget, blir det et naturlig intervall. Variasjonene i terrenget avgjør hvilken intensitet som kreves. Det er jo mange variasjoner i terrenget, med svinger og bakker, som gjør at du får en naturlig variasjon.

Utstyr

Det er viktig å ha bra utstyr når du skal løpe i terrenget. Heldigvis er det ikke så mye utstyr du trenger, men det aller viktigste er hvilke sko du velger. Det kreves helt andre sko enn de du bruker når du løper på asfalt. Det er fornuftig med sko som har forsterkning foran ved tærne. Sko som er vanntette kan også være en smart ting, siden det ikke alltid er tørt i skogen.

I tillegg bør du ha lange strømper. Det beskytter deg mot skader du kan få fra planter og kvister som stikker ut i stien du løper på. Når det gjelder klærne du skal ha på deg, kan det være lurt å unngå tøy i bomull. Dette blir ofte veldig kaldt og tungt når det blir vått. Det er bedre å ha treningsklær som puster godt, og det gjør ikke bomull og det blir ofte veldig ukomfortabelt.

Annet utstyr

De som løper terrengløp har ofte hansker på seg. Dette for å beskytte hendene ved løping i bakker, skrenter og andre steder hvor møte med tornekratt og skarpe knauser ofte forekommer. Løpeturen kan også bli enda mer spennende hvis du har en GPS-klokke som kan lage en logg over løpeturen. Du kan da i ettertid se hvor mange kalorier du har forbrent, hvor langt du har løpt og antall høydemeter du har forsert.

Ønsker du å gjøre mer ut av dette og delta i et løp, må du forberede deg godt. En del av utstyret til terrengløp er nevnt over, men det kan være flere ting du trenger hvis du skal satse mer aktivt. En ting mange opplever er gnagsår, og du bør ha midler mot gnagsår tilgjengelig, for eksempel Bodyglide anti-friksjon-stick, som smøres rett på huden der gnaging er et problem. Dette er et alternativ til for eksempel gnagsårplaster.

På selve løpsdagen

Når dagen er kommet og du skal delta i et terrengløp, er det flere ting du bør tenke på. Spis et enkelt måltid, og ikke eksperimenter med noe du ikke har prøvd å spise tidligere. Spis noe som gir deg energi, og husk å få i deg nok drikke før og under løpet. Taktikken under løpet bør du tenke igjennom. Terrengløp kan være ganske krevende, så ikke bruk for mye av kreftene dine med en gang.

Nyt stemningen

Det å løpe et terrengløp pleier å være en god opplevelse. Du løper i fin natur og det er varierte løyper med mye variasjon. Det gjelder dog å ikke la seg stresse av at noen løper fortere enn det du selv gjør. Mange velger å ta det rolig første halvdelen av løpet, for så å sette opp tempoet i andre halvdelen. Det er lett å miste motivasjonen hvis du tar deg ut for mye i første delen av løpet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *