Kristin Størmer Steira

Et multitalent

Kristin Størmer Steira ble født 30. april 1981 i Mo i Rana, men vokste opp i Tana og var lenge bosatt i Oslo. Nå er hun bosatt på Lillehammer, der hun tok videregående utdanning på NTG Lillehammer. Hun har også høyere utdanning innen markedsføring fra BI. Hun har 13 år bak seg som profesjonell langrennsutøver, men driver også med friidrett. Hun er gift med kanadiske Devon Kershaw, og sammen har de ett barn.

Som langrennsutøver representerte Steira idrettslaget IL Forsøk. Hun har flere medaljer fra OL og NM, og fikk sitt gjennombrudd i Pragelato i 2004/2005. I 2011 mottok hun Egebergs Ærespris. Etter 2015-sesongen la Steira opp som profesjonell langrennsutøver, og arbeider nå som daglig leder i eget firma, KSS AS. Hun driver også med prosjektledelse i Aktiv mot kreft. Hun har også vært å se i reality-programmer som «71 grader nord» og «Skal vi danse».

Langrennskarriere

Kristin Størmer Steira har vunnet 10 medaljer fra OL og VM. Hun ble olympisk mester i stafett i Vancouver i 2010 og verdensmester hele tre ganger i Oberstdorf i 2005, Oslo i 2011 og Val di Fiemme i 2013. Hun har også flere medaljer fra VM og OL, blant annet VM-sølv fra 2009, VM-bronse fra 2005 og 2007 og OL-bronse fra OL i Sotsji i 2014. Kristin Størmer Steira har også tre verdenscup-seiere.

Steira debuterte i verdenscupen på 30 km i Holmenkollen 16. mars 2002. 18. januar 2003 plasserte hun blant de ti beste med en niendeplass. Det store gjennombruddet kom vinteren 2004/2005. Hun vant sitt første løp i verdenscupen i dobbel jaktstart i Pragelato. Samme sesong vant hun stafetten sammen med det norske stafettlaget. Hun tok også en bronse i dobbel jaktstart. Under OL i Torino året etter, endte hun med tre fjerdeplasser og var til sammen 24 sekunder fra tre pallplasseringer.

Friidrett og familieliv

Ved siden av karrieren som toppidrettsutøver i langrenn har Kristin Størmer Steira drevet friidrett. Hun vant gull i 500-meter i 2009, gull i 10 000-meter i 2014, gull i 6 km terrengløp i 2008 og 2015 og sølv i motbakkeløp i 2005. Avisene skrev at Steira ønsket å delta i EM i friidrett i Amsterdam i 2016, men det ble med tanken. Steira har uansett markert seg som en dyktig friidrettsutøver, blant annet da hun tok gull i NM i terrengløp.

Etter 13 år som langrennsløper bestemte Steira seg for å legge opp etter 2015-sesongen. Da var hun 33 år gammel. Sommeren før hadde hun giftet seg med kjæresten, kanadiske Devon Kershaw. De giftet seg i vakre omgivelser i Lofoten, med en rekke langrennsstjerner tilstede blant gjestene. Da Steira la opp, forklarte hun også at hovedårsaken bak valget var ønsket om å stifte familie. 26. januar 2017 ble ekteparet foreldre til en liten jente.

Karriere etter langrennseventyret

Etter at Kristin Størmer Steira la opp, kontaktet hun Aktiv mot kreft på utkikk etter jobb. Hun ble ansatt som prosjektleder, og jobbet der fram til desember 2017. Størmer Steira har også vært ekspertkommentator på TV 2. Samtidig som hun var aktiv toppidrettsutøver, tok hun utdanning i markedsføring på handelshøgskolen BI. Hun er opptatt av å overføre kunnskap, verdier og erfaring fra idrettskarrieren til arbeidslivet. Det handler blant om å kunne sette seg mål og å nå dem.

Kristin Størmer Steira driver sitt eget firma, KSS AS. Firmaet holder til på Lillehammer, og her holder Steira foredrag og tar konsulentoppdrag fra firmaer. Med KSS AS gir hun konsulentbistand innen trening, motivasjon og foredragsvirksomhet, samt alt relatert til dette. Det være seg deltakelse i konkurranser, foreta investeringer i verdipapirer og fast eiendom, deltakelse i andre selskaper etc. I tillegg til egen firmavirksomhet er Steira, ifølge egen LinkedIn-profil, på jakt etter en ny jobb.

Reality-deltakelse

Kristin Størmer Steira er godt kjent i reality-TV-verdenen, etter deltagelse i «71 grader nord» i 2015 og «Skal vi danse» i 2016. I «Skal vi danse» måtte hun se seg slått etter en spennende duell mot snowboard-stjernen Stine Brun Kjeldaas. Steira og dansepartner Fredric Brunberg ble det femte paret ut av programmet. Steira var veldig fornøyd etter deltakelsen i «71 grader nord». Hun ble veldig opptatt av å prestere, og måtte minne seg selv om at det bare var et TV-program.

Egebergs ærespris

Kristin Størmer Steira fikk i 2011 Egebergs ærespris. Dette er en norsk hederspris innen idrett til norske utøvere. Den som mottar prisen skal ha utmerket seg nasjonalt i minst to idretter. I tillegg må de ha utmerket seg internasjonalt i minst én. Steira har utmerket seg i både friidrett og langrenn. Hedersprisen deles ut av Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité. Egebergs ærespris ble utdelt første gang 1918, sa den ble innstiftet av Ferdinand Julian Egeberg. Selve statuetten er laget av bronse.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *