Ingrid Kristiansen

Sammen med Grete Waitz klarte Ingrid Kristiansen å heve norsk kvinneidrett opp til et internasjonalt toppnivå. Ingrid ble født i Trondheim 21. mars 1956, og hun startet sin idrettskarriere i hjembyen. Allerede som 14-åring ble hun norgesmester i skistafett, og det så lenge ut til at hun kom til å ha en lysende karriere som langrennsløper foran seg. Hun rakk å bli europamester for juniorer før hun bestemte seg for å satse for fullt på friidretten.

Som friidrettsutøver var Ingrid et eksepsjonelt talent. Hun tok en soleklar seier på 3 000 meter på Lillehammer i 1977, i sitt første norske friidrettsmesterskap. Da skjønte man for alvor at Ingrid hadde muligheter til å utvikle seg til å bli en internasjonal toppidrettsutøver. I perioden fram til 1995 tok hun hele 40 medaljer i NM, av disse var 23 gullmedaljer. Hun høstet også en rekke internasjonale medaljer på 1980-tallet, samtidig som hun satt fire offisielle verdensrekorder.

Maraton og terrengløp

I mesterskapene tok Ingrid medaljer i løpsdistanser fra 1 500 meter til halvmaraton, men det er likevel som maratonløper at mange husker henne best. På tross av at hun hadde verdens beste uoffisielle bestenotering på maraton med tiden 2.21.06, så måtte hun på denne distansen nøye seg med en EM-bronse i 1982 som gjeveste medalje. På 1980-tallet tok hun imidlertid en lang rekke seiere i store internasjonale maratonløp i Stockholm, Houston, London, Boston, Chicago og New York.

Som terrengløper hadde Ingrid Kristiansen imidlertid stor suksess på medaljefronten. Hun tok bronsemedaljer i VM i både 1985 og 1987, og gullmedalje i VM i 1988. Da Ingrid la piggskoene på hylla, kunne hun se tilbake på sine personlige rekorder med stolthet. Blant Ingrids bestenoteringer finner vi tidligere verdensrekorder, både på 5 000 meter og på 10 000 meter. Hun har også mottatt en rekke ærespriser for sin innsats på friidrettsbanen, blant annet Egebergs ærespris og Olavstatuetten.

Hvordan skapes en vinner?

Ingrid Kristiansen ble kåret til Norges beste idrettsutøver i 1986. Selv om man selvfølgelig må være i besittelse av en viss dose talent for å klare å prestere slik som Ingrid gjorde, så ligger det også et enormt antall treningstimer i bunnen for disse resultatene. Og selv med et stort treningsvolum, er det ikke gitt at treningsmengden kan omsettes direkte inn i gode resultater. Så hva har vært Ingrids suksessoppskrift i alle disse årene?

På sin egen blogg, www.ingridkristiansen.com, sier Ingrid selv følgende: «Her er det ikke noe hokuspokus, men langsiktig arbeid». Hun startet et systematisk treningsopplegg allerede som tenåring, primært som langrennsløper. Å være en del av et landslag ga god motivasjon for å delta på trening og i konkurranser. De siste 10–12 årene som toppidrettsutøver løp Ingrid ca. 8 000 kilometer i året, men det hadde allerede tatt kroppen hennes 15–20 år med trening å tåle et slikt treningsvolum.

Ingrid Kristiansens treningsfilosofi

For å bli en god langdistanseløper er det viktig både med langsiktige mål og en jevn progresjon på intensitet og treningsmengde, sier Ingrid Kristiansen videre på bloggen sin. Hun fremhever også at det er viktig å ha et mentalt fokus på motivasjon, for å opprettholde viljen til å nå de langsiktige målene. Alle har sine nedturer, uansett om det er i idrettssammenheng eller på andre arenaer i livet. Hvordan man takler disse nedturene mentalt er vesentlig.

«Holder man motivasjonen og viljen til å nå målene sine i motgang, ja da kan en nå langt. Husk det alle dere som sliter av og til». Igjen, dette er kloke ord fra Ingrid Kristiansens egen blogg. Hun forteller at mange tror at hun har trent mye mer intensivt enn det hun faktisk har gjort, og at hun slett ikke har levd som en asket, men som en vanlig småbarnsmor. En småbarnsmor med en litt spesiell jobb som langdistanseløper.

Å finne glede i treningen

Noe som motiverte Ingrid veldig da hun var aktiv idrettsutøver, var tanken på hvor langt hun kunne nå. Samtidig så sier hun selv at hun har funnet en glede i å trene, og at denne evnen til å ha det gøy på trening også har bidratt mye til å gjøre henne så enormt god. Samtidig skal man ikke undervurdere betydningen av gode gener. Ikke alle har de fysiske forutsetningene som skal til for å bli en løper av Ingrid Kristiansens dimensjoner.

Tro på deg selv

Man kan komme langt ved å gjøre ting enkelt, og ved å tro på seg selv. Ingrid kunne i tunge stunder visualisere at hun kom først over målstreken, med hendene høyt hevet over hodet i ren og skjær seiersglede. Ved å jobbe med mental innstilling i tunge stunder, klarte hun til slutt å nå sitt ultimate mål: Å løpe fortere enn noen annen kvinne hadde gjort før henne. Man må tørre å tenke stort hvis man skal nå de største målene.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *