IAAF

Det internasjonale friidrettsforbundet

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) er en organisasjon for friidrett. I 1912 ble denne organisasjonen stiftet med 17 representanter fra forskjellige land på den første kongressen i Stockholm. Siden da har de hatt ansvar for å fremme friidretten på verdensbasis. Dagens organisasjon har sitt hovedkvarter i Monaco, og presidenten for IAAF er Sebastian Coe fra Storbritannia. Han har vært president siden 2015, siden valget i Beijing i Kina. Hele organisasjonen ble stiftet på bakgrunn av de olympiske leker i Stockholm i 1912. Etter dette ble det årlig holdt kongresser for å verne om friidretten. Kongressen i Berlin gjorde denne organisasjonen offisiell. Sigfrid Edström var den første presidenten og satt lenge ved roret i IAAF. Dette skal vi på litt nærmere senere. Siden hans presidentperiode, har det vært mange forskjellige presidenter.

  • Grunnlagt i Stockholm i 1912
  • Ble offisielt åpnet under kongressen i Berlin i 1913
  • En svenske var lenge president for IAAF

Kjente presidenter i IAAF

Johannes Sigfrid Edström ble født i Morlanda, en liten by på vestkysten av Sverige i fylket Bohuslän. Han ble født i november 1870 og gjorde raskt innrykk på universitetet, og han ble ferdig med sine studier på universitetet i Gøteborg i 1891. Deretter gikk turen videre til Zürich i Sveits og til Amerika for videre studier. I hans ungdom var han en veldig flink idrettsmann, og var en førsteklasses sprinter. Etter sine studier ble det toppjobber på han i forskjellige svenske firmaer. Dette gjorde at han ble kvalifisert til å ta fatt på større oppgaver innenfor idrettens verden. Han jobbet hardt og iherdig med opptakten til de olympiske leker i Sverige i 1912. Han ble president for organisasjonen, en posisjon han holdt til 1946.

En annen kjent personlighet som har vært president i det internasjonale friidrettsforbundet er senegaleseren Lamine Diack. Han var en tidligere idrettsmann og ble født i Dakar, som er hovedstaden i Senegal, i 1933. Han var en profesjonell lengdehopper, og vant flere stevner opp gjennom sin tid. Han ble president i det internasjonale friidrettsforbundet i 1999, en posisjon som han holdt helt til 2015. Han er mest kjent for sine korrupsjonsanklager, hvor det har oppstått en del saker mot han. En sak omhandler at han skal ha mottatt penger under bordet i 1993. Dette er penger som han absolutt ikke skulle tatt imot. Dette er en uheldig situasjon for en president i en så stor organisasjon å havne i. Siden 2015 har han vært innblandet i flere saker med politiet, og han har sonet straffer for disse anklagene.

Underorganisasjoner i IAAF

Det internasjonale friidrettsforbundet er en stor organisasjon som har flere underorganisasjoner under seg. Hver og en av disse organisasjonene har sine egne presidenter og egne hovedkvarterer. Det første er AAA, som er det asiatiske friidrettsforbundet. Denne organisasjonen omfatter alle asiatiske land. AAA har hovedkvarter i Singapore, og det er en fra Qatar som holder posisjonen som president. Den neste underorganisasjonen er CAA, som er det afrikanske friidrettsforbundet, og hovedkvarteret til denne organisasjonen ligger i Dakar i Senegal. I denne underorganisasjonen er det en fra Kamerun som holder stillingen som president. Den neste organisasjonen er CONSUDATLE, som er det sør-amerikanske friidrettsforbundet, hvor hovedkvarteret ligger i Buenos Aires i Argentina. Den neste underorganisasjonen er EEA, som er det europeiske friidrettsforbundet, dette har hovedkvarter i Lausanne i Sveits.

I denne organisasjonen er det en norsk president, og han heter Svein Arne Hansen. Det er veldig fint at vi har en norsk president i denne organisasjonen. Den neste underorganisasjonen er NACAC, som har ansvaret for Nord-Amerika, Karibia og Sentral-Amerika. Denne har hovedkvarter i Puerto Rico. Victor Lopez er president i denne underorganisasjonen. La oss se på den neste underorganisasjon i det internasjonale friidrettsforbundet. Det er OAA, som er det oseaniske friidrettsforbundet, som har hovedkvarter i Gold Coast i Australia. Det finnes med andre ord flere forskjellige underorganisasjoner i det internasjonale friidrettsforbundet, og da sier det seg selv hvor stor IAAF er. Her er det ikke plass til korrupsjons- og dopinganklager blant de som sitter høyt oppe i systemet, da alt skal gå riktig for seg.

Klasser og mesterskap som blir arrangert av IAAF

Det finnes forskjellige klasser innenfor friidretten. Det er en klasse for seniorer som er fra 20 år til 35 år. Etter fylte 35 år er du en del av World Master-klassen. Så har du junior-klassen som er en klasse for dem mellom 18 og 19 år. Deretter er det en klasse for unge, og denne er for friidrettsutøvere mellom 16 og 17 år. Denne organisasjonen organiserer store arrangementer og stevner rundt omkring i hele verden. Noen av disse er verdensmesterskapet i friidrett, verdensmesterskapet i friidrett innendørs, og verdensmesterskapet i halvmaraton – for å nevne noen. De har også noen arrangementer som varer kun én dag, som for eksempel Diamond League. De samarbeider også med den internasjonale paralympiske komitéen. Dette er en organisasjon for idrettsutøvere med funksjonshemninger.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *