Fakta om Grete Waitz

Grete Waitz er mest kjent som en av Norges beste langdistanseløpere gjennom tidene. Hun er den norske løperen som har vunnet flest løp. Disse seierne kom som oftest i maratonløp, da med New York Marathon som den mest seiersgivende. Det er også her hun har bygget opp statusen som en av Norges beste løpere gjennom alle tider, uansett disiplin. Grete Waitz står med et VM-gull fra Marathon i 1983, og sølv i de Olympiske Leker i Los Angeles i 1984. Sammen med sin ektefelle Jack Waitz og sin betrodde trener Johan Kaggestad, utgjorde disse tre et lag som etter hvert ble kjent for sin metodiske tilnærming til løpesporten, noe som resulterte i den fenomenale langdistanseløperen Grete Waitz ble. Hennes prestasjoner har også fått stor betydning for utvikling av kvinneidretten.

  • Verdens beste kvinnelige langdistanseløper
  • En pioner for kvinnelig idrett

Bakgrunn

Grete Waitz vokste opp i Oslo og begynte egentlig karrieren som lærer. Da hun og mannen Jack giftet seg, byttet begge etternavn til Waitz. Jack og Johan Kaggestad ble etter hvert hennes to trofaste trenere. Disse to kom til å bli en veldig sentral del av suksessen til Grete. Som de fleste andre som driver med idretter hvor man må ha veldig bra lungekapasitet og utholdenhet, så begynte Grete med mellomdistanse. Hun deltok på 1500-meteren i de Olympiske Leker i 1972, som ble holdt i München. Selv om det ikke var denne grenen Grete kom til å bli mest kjent for, var hun likevel en ganske habil løper også her. Hun satte rekorder i norsk forstand. Disse holder hun ennå, den dag i dag.

I løpet av karrieren forstod Grete Waitz og hennes trenerteam at det var i langdistanse hun hadde mest uforløst potensiale, og satset derfor mer mot denne typen løp. Grete Waitz vant New York Marathon hele ni ganger, først mellom 1978-1980, så mellom 1982-1986, og så en siste gang i 1988. Hun vant i tillegg til dette London Marathon to ganger, i 1983 og i 1986. Grete Waitz var en veldig allsidig langdistanseløper. Hun ble også verdensmester i terrengløp hele fem ganger, mellom 1978-1981 og en gang i 1983. Hun vant det første verdensmesterskapet i maratonløp i 1983 under VM i Helsingfors. Dette gjorde Grete Waitz til en fanebærer for kvinnelig idrett og spesielt innenfor friidretten. Hun har fått et eget løp oppkalt etter seg.

Forbilde

Grete Waitz oppdaget tidlig at hun hadde en lidenskap for friidrett, og da spesielt løping. Hun ønsket å følge i brorens fotspor og begynne i en løpeklubb, men på den tiden hadde ikke kvinner adgang til å bli med i alle idrettsklubber. Men heldigvis lå reglene til rette for at Grete kunne starte i friidrettsklubben Vidar. Da Grete startet å løpe profesjonelt, var det ikke mye blest rundt løpekonkurranser for kvinner. Den lengste distansen den gangen var 1500 meter. På denne tiden løp allerede Grete på et nivå til en maratonløper, men hun fikk likevel ikke lov til å konkurrere i lengre distanser. Hun fikk sitt store gjennombrudd i 1974 med en tredjeplass på 1500-meteren i EM. Året etter satte hun verdensrekord på 3 000 meter.

Det var ikke før i 1984 at maraton for kvinner ble introdusert i de Olympiske Leker. Dette var jo i denne distansen Grete etter hvert spesialiserte seg i. For å løpe maraton kreves det en ekstrem vilje, samt en helt spesiell fysikk. Det kreves ikke bare en periodevis disiplin, men mange år med treningsdisiplin. Grete Waitz vakte stadig reaksjoner med sin metode, som hun fikk mye hjelp med fra sin ektefelle og trener. Hun trente på den tiden slik som en mannlig maratonløper ville trent. To økter om dagen kombinerte hun med å være lærer. Dette var en treningsoppskrift som skulle gi enorme resultater. Som tidligere nevnt, så hadde Grete et spesielt talent og en lidenskap for de lengre løpene, og satset for fullt på maraton i 1978.

Inspirator

I starten hadde egentlig ikke Grete ambisjoner om å løpe maraton, men ektemannen Jack så hvor det virkelige potensialet hennes lå og overtalte henne til å satse på det. I sitt første løp lot arrangøren Grete stille til start som «hare» for de som allerede var profesjonelle maratonløpere, men løpet endte selvfølgelig med at Grete vant og satte ny verdensrekord. Ikke nok med det, men hun slo også den gamle rekorden med over to minutter. Etter dette ble Grete et symbol på at kvinner kunne konkurrere i de samme disiplinene som menn. Hun ble veldig etterspurt av media, spesielt i USA der hun vant mye. Hun ble et stort forbilde og en inspirator for mange til å begynne med løping. Hun er utvilsomt en av tidenes norske idrettsutøvere

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *